ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ χρήσης και φροντίδας | ARTICON - Έπιπλα κουζίνας

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Συμμετέχοντας από το 1992 στον χώρο της κουζίνας και προσφέροντας υψηλής ποιότητας υπηρεσίες, αποκτήσαμε πολύτιμη εμπειρία, την οποία θέλουμε να μοιραστούμε με εσάς!

Η συνεχής παρακολούθηση της εξέλιξης των υλικών και της τεχνολογίας, αλλά και η καθημερινή χρήση τους, μας δίνει την δυνατότητα να σας προσφέρουμε συμβουλές πριν αλλά και μετά την πώληση!

Ακολουθείσθε τις συμβουλές χρήσης και φροντίδας και δώστε λύσεις στα μικρά καθημερινά προβλήματα!

ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΕΠΙΠΛΩΝ

Ελέγξτε ότι όλες οι επιφάνειες εργασίας και μαγειρέματος (πάγκοι), οι ενώσεις, τα ράφια και οι νεροχύτες είναι τέλεια μονωμένα με ειδικό μονωτικό υλικό (εάν παρέχεται από το προϊόν) ή σιλικόνη (όπου επιτρέπεται η χρήση της). Μετά από κάθε χρήση να στεγνώνετε προσεκτικά όλα τα μέρη όπου η υγρασία θα μπορούσε να εισχωρήσει και να προκαλέσει προβλήματα. Για τις ηλεκτρικές συσκευές ακολουθήστε τις οδηγίες των κατασκευαστών τους προσέχοντας η εγκατάστασή τους να έχει γίνει από καταρτισμένο προσωπικό

*Κουζίνα με επιφάνειες από συνθετικό υλικό – βακελίτη

Μην χρησιμοποιείτε προϊόντα καθαρισμού που περιέχουν χλώριο, ασετόν, διαλύτες ή οποιοδήποτε είδος λειαντικής ουσίας. Για να καθαρίσετε αυτές τις επιφάνειες χρησιμοποιήστε ένα ουδέτερο προϊόν ή διάλυμα νερού και αλκοόλης και στεγνώστε με μαλακό, μη λειαντικό ύφασμα. Ειδικά υγρά απορρυπαντικά για μελαμίνη και βακελίτη υπάρχουν στην αγορά. Προσέξτε τους λεκέδες από κρασί, καφέ, λεμόνι ή οποιασδήποτε άλλης επιθετικής ουσίας και καθαρίστε τους άμεσα, για να αποφύγετε την προσβολή των επιφανειών.

*Κουζίνα με ανοξείδωτες επιφάνειες

Απαγορεύονται τα λειαντικά προϊόντα ή τα προϊόντα που περιέχουν χλώριο, αμμωνία ή είναι κατά των αλάτων. Χρησιμοποιείστε ειδικά προϊόντα για τον ανοξείδωτο χάλυβα και καθαρίστε προσέχοντας την φορά των γραμμών του ανοξείδωτου. Μην κάνετε κινήσεις κάθετες ή κυκλικές, αλλά μόνο παράλληλες προς την φορά των γραμμών. Ξεβγάλτε με νερό και ένα μαλακό ύφασμα.

*Κουζίνα με μασίφ ξύλινες ή επενδεδυμένες επιφάνειες

Μην χρησιμοποιήσετε προϊόντα καθαρισμού που περιέχουν χλώριο, ασετόν, διαλύτες ή οποιοδήποτε είδος λειαντικής ουσίας. Για να καθαρίσετε τις ξύλινες επιφάνειες χρησιμοποιήστε ένα ουδέτερο απορρυπαντικό ή νερό και στεγνώστε με μαλακό, μη λειαντικό ύφασμα. Ένα υγρό κερί ουδέτερου χρώματος, που εφαρμόζεται σωστά και που γυαλίζεται με ένα ξηρό ύφασμα, είναι μια ενδεδειγμένη λύση προστασίας αυτών των επιφανειών.

*Κουζίνα με επιφάνειες μαρμάρου ή γρανίτη

Καθαρίστε προσεκτικά χρησιμοποιώντας ένα υγρό ύφασμα ή ένα σφουγγάρι, αφαιρώντας αμέσως τους λεκέδες του λεμονιού, του κρασιού, του καφέ, του ελαιολάδου, ή άλλων ουσιών, ενδεχομένως επιθετικών για αυτό το είδος επιφανειών. Αποφύγετε τα μεταλλικά σφουγγαράκια, την χλωρίνη, τα όξινα απορρυπαντικά, το κιτρικό οξύ και τις λειαντικές ουσίες.

*Κουζίνα με λακαριστές επιφάνειες

Μην χρησιμοποιείτε προϊόντα που περιέχουν χλώριο, ασετόν, διαλύτες, αλλά και λειαντικά απορρυπαντικά, μεταλλικά σφουγγαράκια και χλωρίνη, καθώς μπορεί να βλάψουν την επιφάνεια. Καθαρίστε με διάλυμα νερού και αλκοόλης ή με ουδέτερο απορρυπαντικό. Στεγνώστε αμέσως με ένα μαλακό ύφασμα αποφεύγοντας τα λειαντικά υφάσματα που θα μπορούσαν να χαράξουν τη λάκκα.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΧΕΔΙΑΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΧΕΔΙΑΣΤΗ

Θα πρέπει να ξέρει αν η κουζίνα είναι ενιαία με το σαλόνι η ανεξάρτητο δωμάτιο.

Εάν τα έπιπλα είναι μοντέρνα ή κλασσικά κι αν επιθυμείτε να τ’ αλλάξετε στη βάση σχεδιασμού και χρωμάτων που θα είναι η κουζίνα.

Το χρώμα του πατώματος και γενικά τα χρώματα που θα μπουν στο χώρο.

Εάν θα βάλετε τις ηλεκτρικές συσκευές που έχετε ή θα πάρετε καινούργιες. Επίσης τον αριθμό και ποιες συσκευές και μικροσυσκευές θα μπουν στο χώρο.

Αν ο χώρος της κουζίνας βρίσκεται σε σπίτι που κατασκευάζεται ή ανακαινίζεται.

Εάν επιθυμείτε τη βοήθεια του σχεδιαστή και στο σχεδιασμό του σαλονιού για να έχετε μια καλύτερη άποψη του χώρου.

Θα πρέπει επίσης να γνωρίζει των αριθμό των μελών της οικογένειας για να οργανώσει καλύτερα την εργονομία του χώρου

Τον προσανατολισμό της κουζίνας.

Όσο πιο πολλές πληροφορίες έχει ο σχεδιαστής για το χώρο και για το πώς φαντάζεστε εσείς την κουζίνα σας, τόσο καλύτερο αποτέλεσμα θα έχετε, ώστε η κουζίνα σας να έχει μια μοναδικότητα στο σχεδιασμό και στην εργονομία που θα σας ικανοποιεί και θα αντέξει στο πέρασμα του χρόνου.

Η ΣΩΣΤΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ ΣΑΣ
 • Για να έχετε μια πιο ολοκληρωμένη άποψη θα πρέπει να έχετε κάνει έρευνα αγοράς προτού αποφασίσετε για την κουζίνα σας.
 • Θα πρέπει να ζητάτε γραπτή προσφορά και τις λεπτομέρειες που περιλαμβάνει (υλικό κατασκευής, προέλευση, διαστάσεις, χρόνο παράδοσης κτλ.)
 • Θα πρέπει επίσης να γνωρίζετε την εγγύηση που δίνει ο κατασκευαστής και ποια μέρη της κουζίνας περιλαμβάνει.
 • Να ζητάτε να ενημερωθείτε για την πιστοποίηση των υλικών κατασκευής.
 • Αν τα υλικά είναι συμβατικά ή οικολογικά.
 • Εάν η εταιρία έχει εξειδίκευση στα έπιπλα κουζίνας και εάν τα στελέχη της έχουν την ανάλογη εμπειρία.
 • Καλό είναι να συγκεντρώνετε όσες περισσότερες πληροφορίες μπορείτε σχετικά με το ιστορικό της εταιρίας και την φερεγγυότητά της.
 • Θα πρέπει επίσης να γνωρίζετε αν η εταιρία που θα αναλάβει την κατασκευή της κουζίνας σας έχει τα ανάλογα ανταλλακτικά εξαρτήματα στις αποθήκες της για μελλοντικό service.
 • Πολύ σημαντικό ρόλο παίζει η σωστή τοποθέτηση και προσαρμογή της κουζίνας στον χώρο σας γι αυτό θα πρέπει να γίνετε από άρτια εκπαιδευμένα συνεργεία.
 • Ζητάτε επιβεβαίωση για όσα ακούτε από τους πωλητές. Για παράδειγμα θα μπορούσατε να διασταυρώνετε τις πληροφορίες που σας δίνουν ζητώντας τα τηλέφωνα πελατών τους. Έτσι θα έχετε μια πιο ρεαλιστική και ολοκληρωμένη άποψη για το προϊόν.
 • Ρωτάτε πάντα πόσα χέρια έχουν μεσολαβήσει μέχρι να φτάσει το προϊόν στα δικά σας χέρια.
 • Μην ζητάτε ποτέ τιμή τρέχοντος μέτρου αλλά τιμή πλήρους κουζίνας παραδομένης στο χώρο σας. Στην τιμή τρέχοντος μέτρου συνήθως δεν περιλαμβάνονται πολλά πράγματα και δίνεται παραπλανητική εικόνα στον πελάτη.

Αφού συγκεντρώσετε τις προσφορές με όλες τις πληροφορίες μπορείτε αντικειμενικά να συγκρίνετε τιμές, ποιότητα και service κάθε κατασκευαστή.

ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΣΥΣΚΕΥΩΝ

Οι περισσότερες συσκευές – απορροφητήρας, κουζίνα, εστία και φούρνος – κατασκευάζονται από υψηλής ποιότητας ανοξείδωτο χάλυβα και προσφέρουν άριστη λειτουργία για πολλά χρόνια. Οι κεραμικές εστίες κατασκευάζονται από κρύσταλλο, ενώ οι εστίες αερίου, οι φούρνοι και οι κουζίνες, από ανοξείδωτο χάλυβα.

Για να διατηρήσετε τα προϊόντα σε άριστη κατάσταση συστήνουμε τη χρήση των εξειδικευμένων καθαριστικών.

Διαβάστε προσεκτικά τον ΟΔΗΓΟ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΥΛΙΚΩΝ & ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΩΝ για να διατηρείτε τις συσκευές σας σαν την πρώτη μέρα, εντοπίστε τα καθαριστικά που χρειάζεστε και επιλέξτε τα κατάλληλα. Επιθετικά καθαριστικά δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν στις κεραμικές εστίες ή τον ανοξείδωτο χάλυβα δεδομένου ότι θα τα γρατσουνίσουν.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ

Πώς να καθαρίσετε την κουζίνα σας καλύτερα. Η κουζίνα είναι ο πιο πολυσύχναστος χώρος του σπιτιού και έχει ανάγκη τη φροντίδα μας περισσότερο από οποιοδήποτε δωμάτιο του σπιτιού. Πόσο ωραία είναι να μοσχομυρίζει η κουζίνα του σπιτιού καθαριότητα; Έξυπνα tips και συμβουλές για να λάμπει η κουζίνα σας και να αντέξει στο χρόνο!

Έπιπλα κουζίνας
 • Για τον καθαρισμό των επίπλων σας μπορείτε να χρησιμοποιείτε ένα ουδέτερο υγρό απορρυπαντικό γενικής χρήσης ακολουθώντας την παρακάτω διαδικασία: Αραιώστε μια μικρή ποσότητα απορρυπαντικού σε χλιαρό νερό. Περάστε την επιφάνεια των επίπλων με ένα απαλό πανί. Μετά από λίγα λεπτά ξαναπεράστε την επιφάνεια με βρεγμένο πανί. Τέλος, σκουπίζετε την επιφάνεια με στεγνό πανί.
 • Πολύ αποτελεσματικό επίσης είναι το πράσινο σαπούνι και το αραιωμένο σε νερό λευκό ξύδι.
 • Μην αφήνετε το νερό να στεγνώσει πάνω στα έπιπλα σας. Αμέσως μετά την χρήση του σκουπίστε την επιφάνεια με απαλό πανί. Μην ξεχνάτε ότι η κουζίνα σας είναι κυρίως φτιαγμένη από ξύλο και παράγωγα του, τα οποία μπορεί να απορροφήσουν νερό και να διασταλούν.
 • Αποφύγετε τον καθαρισμό της κουζίνας με συσκευές ατμού.

Πώς να καθαρίσετε τις συνθετικές επιφάνειες της κουζίνας σας

 • Για τις συνθετικές επιφάνειες – Μελαμίνη / Φορμάικα / Βακελίτης / Foil / Κασώματα – μπορείτε να χρησιμοποιείτε κοινό υγρό καθαριστικό τζαμιών το οποίο πρέπει να σκουπίσετε αμέσως μετά. Αν η κουζίνα σας έχει ξύλινα έπιπλα θυμηθείτε πως πρέπει να καθαρίζετε την επιφάνεια προς την φορά των «νερών» του ξύλου.
 • Μην αφήνετε τους λεκέδες όπως τα μαγειρικά λίπη να στεγνώσουν και να οξειδωθούν. Έντονοι λεκέδες όπως μαγειρικά λίπη ή ουσίες μπορεί όταν απορροφηθούν, να «χρωματίσουν» τα υλικά (καφές, κρασί, ξύδι, χυμοί φρούτων ή λαχανικών κ.α.) γι’ αυτό πρέπει να αντιμετωπίζονται άμεσα.
 • Μην χρησιμοποιείτε οποιαδήποτε λειαντική ή λευκαντική ουσία ούτε οποιαδήποτε μορφή διαλύτη (ασετόν, οινόπνευμα κ.α.). Στα καινούρια προϊόντα διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες χρήσης ή δοκιμάστε να τα χρησιμοποιήσετε σ’ ένα κρυφό σημείο των επίπλων σας. Να είστε προσεκτικοί με τα απορρυπαντικά σε μορφή σπρέι. Μην το παρακάνετε με την ποσότητα και αποφύγετε να ψεκάζετε στις ενώσεις των επιφανειών.
 • Χρησιμοποιήστε απορροφητήρα κάθε φορά που μαγειρεύετε.
Πώς να καθαρίσετε τις συνθετικές επιφάνειες της κουζίνας σας
 • Για τις συνθετικές επιφάνειες – Μελαμίνη / Φορμάικα / Βακελίτης / Foil / Κασώματα – μπορείτε να χρησιμοποιείτε κοινό υγρό καθαριστικό τζαμιών το οποίο πρέπει να σκουπίσετε αμέσως μετά. Αν η κουζίνα σας έχει ξύλινα έπιπλα θυμηθείτε πως πρέπει να καθαρίζετε την επιφάνεια προς την φορά των «νερών» του ξύλου.
 • Μην αφήνετε τους λεκέδες όπως τα μαγειρικά λίπη να στεγνώσουν και να οξειδωθούν. Έντονοι λεκέδες όπως μαγειρικά λίπη ή ουσίες μπορεί όταν απορροφηθούν, να «χρωματίσουν» τα υλικά (καφές, κρασί, ξύδι, χυμοί φρούτων ή λαχανικών κ.α.) γι’ αυτό πρέπει να αντιμετωπίζονται άμεσα.
 • Μην χρησιμοποιείτε οποιαδήποτε λειαντική ή λευκαντική ουσία ούτε οποιαδήποτε μορφή διαλύτη (ασετόν, οινόπνευμα κ.α.). Στα καινούρια προϊόντα διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες χρήσης ή δοκιμάστε να τα χρησιμοποιήσετε σ’ ένα κρυφό σημείο των επίπλων σας. Να είστε προσεκτικοί με τα απορρυπαντικά σε μορφή σπρέι. Μην το παρακάνετε με την ποσότητα και αποφύγετε να ψεκάζετε στις ενώσεις των επιφανειών.
 • Χρησιμοποιήστε απορροφητήρα κάθε φορά που μαγειρεύετε.
Πλυντήριο πιάτων
 • Μην ανοίγετε την πόρτα του πλυντηρίου πιάτων όταν αυτό είναι ακόμα ζεστό (περιμένετε περίπου 30′ μετά το τέλος του προγράμματος). Ο ατμός μπορεί να κάνει ζημιά στον πάγκο και στα πορτάκια της κουζίνας σας.
 • Το πιο συνηθισμένο μέρος για μούχλα και μύκητες είναι το πλυντήριο πιάτων στις άκρες της πόρτας και περιμετρικά του κάδου. Πως καθαρίζετε; Λίγο διάλυμα μαγειρικής σόδας με ξύδι είναι ιδανικό για το πλυντήριο πιάτων. Χρησιμοποιήστε χλιαρό νερό και πανί για να καθαρίσετε τα λάστιχα και να απολυμάνετε τις σωληνώσεις του αποχετευτικού.
 • Πάγκοι εργασίας
 • Οι πάγκοι εργασίας καθαρίζονται με κοινό υγρό απορρυπαντικό πιάτων και ζεστό νερό.
 • Οι ανοξείδωτες επιφάνειες καθαρίζονται με κοινό υγρό απορρυπαντικό πιάτων και ζεστό νερό και παροδικά μπορούν να συντηρούνται με ειδικά καθαριστικά που διατίθενται στην αγορά και πάντα προσέχοντας τις οδηγίες χρήσης.

Οι πάγκοι από θερμοπλαστικό υλικό (corian )

Οι πάγκοι από Corian είναι συμπαγείς και δεν έχουν πόρους. Καθαρίζονται όπως όλοι οι πάγκοι και σε περιπτώσεις επίμονων λεκέδων μπορείτε να χρησιμοποιείτε κρέμα καθαρισμού (Vim κ.α.), σφουγγάρι πιάτων (Scotch Brite – πράσινη πλευρά) και νερό.

Οι πάγκοι από χαλαζία

Οι πάγκοι από χαλαζία είναι επίσης συμπαγείς και δεν έχουν πόρους. Λεκέδες από καφέ, κρασί, ξύδι, τσάι, λεμόνι, κ.α. αφαιρούνται πολύ εύκολα όσο είναι ακόμα πρόσφατοι. Σε περιπτώσεις επίμονων λεκέδων χρησιμοποιήστε λευκό ξύδι σε νερό ή κάποιο απορρυπαντικό με βάση το ξύδι. Αμέσως μετά ξεπλένετε και σκουπίζετε. Χρησιμοποιείτε πάντα ξύλα κοπής και προστατευτικές βάσεις για τα σκεύη.

Οι πάγκοι από γυαλί

Οι πάγκοι με γυαλί ασφαλείας καθαρίζονται με κοινό υγρό απορρυπαντικό τζαμιών και νερό. Σε περιπτώσεις επίμονων λεκέδων αραιώστε μπλε οινόπνευμα σε νερό. Χρησιμοποιείτε πάντα ξύλα κοπής και προστατευτικές βάσεις για σκεύη.

Οι πάγκοι από γρανίτη και μαρμάρινες επιφάνειες

 • Καθαρίζονται με σαπούνι ή απορρυπαντικό για τα πιάτα. Πλένετε την επιφάνειά τους με χλιαρό νερό και τέλος στεγνώνετε καλά με πανί. Χρησιμοποιείτε πάντα ξύλο κοπής για να τον προστατεύετε από γρατζουνιές.
 • Το καλύτερο καθαριστικό στις μαρμάρινες επιφάνειες είναι το νερό και σαπούνι Μασσαλίας σε σκόνη. Αφού πλύνετε τα μάρμαρα, θα πρέπει να ξεβγάλετε καλά και να τρίψετε με ένα στεγνό μάλλινο πανί για να εξαφανίσετε τυχόν θαμπάδες. Ποτέ μη χρησιμοποιείτε χλωρίνη ή άλλα καυστικά καθαριστικά σε μαρμάρινες επιφάνειες, γιατί χάνουν τη γυαλάδα τους και θαμπώνουν. Επίσης, ποτέ μην χρησιμοποιείτε ξύδι σε μάρμαρο. Το ξύδι είναι ένα καλό φυσικό καθαριστικό για πολλές επιφάνειες, αλλά επειδή είναι όξινο, μπορεί να διαβρώσει το μάρμαρο.
Ξύλινοι δίσκοι κοπής
 • Προτείνουμε τη χρήση ξύλων κοπής στη κουζίνα σας καθώς αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να προστατέψετε τον πάγκο σας από γρατσουνιές. Ακόμα και ένα υλικό όπως ό γρανίτης.
 • Για λόγους υγιεινής, οι ξύλινοι δίσκοι κοπής πρέπει να είναι καθαροί. Για να τους απολυμάνετε κόψτε ένα λεμόνι στη μέση και τρίψτε καλά το εσωτερικό του στον δίσκο. Στη συνέχεια καλύψτε τον δίσκο με χοντρό αλάτι και αφήστε το έτσι για 10-15 λεπτά. Βάλτε ξανά λεμόνι για να τον τρίψετε και αλάτι πάνω στον δίσκο. Στο τέλος ξεπλύνετε καλά με νερό και αφήστε τον δίσκο να στεγνώσει!

Πώς να καθαρίσετε Inox επιφάνειες

 • Ψυγείο: Οι δαχτυλιές από το inox ψυγείο μπορούν να φύγουν εάν φτιάξετε ένα διάλυμα από 1/3 νερό, 2/3 λευκό ξύδι και μερικές σταγόνες απορρυπαντικό πιάτων. Βάλτε το διάλυμα σε ένα μπουκάλι με σπρέι, ανακινήστε το καλά και ψεκάστε στο ψυγείο, στη συνέχεια σκουπίστε το με ένα στεγνό πανί. Στην αγορά μπορείτε να βρείτε ειδικά πανιά γι’ αυτές τις επιφάνειες. Έχουν κόστος περίπου 10 euro.
 • Inox νεροχύτης: Τον inox νεροχύτη ψεκάστε τον ολόκληρο με ξύδι ρίξτε μαγειρική σόδα και αφήστε το για 10 λεπτά. Τρίψτε τον νεροχύτη με ένα σφουγγάρι, ρίξτε κι άλλο ξύδι έαν σας χρειαστεί και ξεβγάλτε με χλιαρό ή ζεστό νερό. Για έξτρα λάμψη βάλτε σε ένα πανί λίγο ελαιόλαδο και περάστε το ένα χέρι.
ΜΑΓΕΙΡΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

ΑΝΤΙΚΟΛΛΗΤΙΚΑ ΤΑΨΙΑ

Ο φούρνος σας εξοπλίζεται με αντικολλητικά ταψιά. Για να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής τους και να ελαχιστοποιήσετε το απαιτούμενο πλύσιμο, δοκιμάστε να χρησιμοποιείτε λαδόκολλα επάνω στο ταψί στις περισσότερες περιπτώσεις, ακόμα και κατά τη χρήση των λειτουργιών γκριλ. Αυτό είναι επίσης ιδιαίτερα χρήσιμο όταν μαγειρεύετε πολλά διαφορετικά τρόφιμα στο ίδιο ταψί. Πάντα να πιάνετε τα ταψιά του φούρνου και από τις δύο πλευρές, ειδικά όταν είναι φορτωμένο με τρόφιμα και να χρησιμοποιείτε τις ειδικές λαβές όποτε χρειάζεται.

Όταν ψήνετε, σας συστήνουμε να χρησιμοποιείτε τα ταψιά κρύα, πριν τα βάλετε στον φούρνο.

Συγκεκριμένα, τα μπισκότα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, με αποτέλεσμα όταν τοποθετείτε την ζύμη επάνω σε ένα κρύο ταψί, αυτή δεν θα απλώσει και θα κρατήσει το σχήμα της, πριν το βάλετε στον προθερμανσμένο φούρνο.

Από την άλλη τα κέικ, βρίσκονται ήδη μέσα σε ειδική φόρμα ψησίματος και δεν χαλάει το σχήμα τους. Απαιτούν η θερμότητα του φούρνου να αντιδράσει με τα λίπη και τα διογκωτικά συστατικά (baking powder), ώστε να φουσκώσουν, γι ‘αυτό και είναι καλύτερα να τοποθετούνται στον προθερμανσμένο φούρνο σε θερμοκρασία δωματίου ή ελαφρώς πιο πάνω.

Τέλος τα κρέατα θα πρέπει να έχουν θερμοκρασία δωματίου ή λίγο μεγαλύτερη πριν τα βάλετε στον προθερμανσμένο φούρνο, έτσι ώστε να ξεκινήσει το μαγείρεμα αμέσως και να μπορούν να χρονομετρηθούν αποτελεσματικά. Ποτέ μην προσπαθήσετε να μαγειρέψετε το κρέας κατεψυγμένο: εκτός από τους κινδύνους για την υγεία σας, το κρέας θα έχει ψηθεί υπερβολικά στο εξωτερικό μέχρι να ψηθεί και το εσωτερικό του.

ΧΡΩΜΙΩΜΕΝΑ ΡΑΦΙΑ

Ένας τρόπος για να μαγειρέψετε το κρέας σε έναν φούρνο είναι να το τοποθετήσετε απευθείας πάνω στο χρωμιωμένο ράφι με ένα ταψί από κάτω. Με αυτό τον τρόπο ο αέρας κυκλοφορεί άνετα γύρω από το κρέας για ομοιόμορφο μαγείρεμα και το υπερβάλλον υγρό που στάζει από το κρέας μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αρωματική σάλτσα και να προστεθεί ως μια υπέροχη γεύση σε ψητά λαχανικά.

Η χρήση του χρωμιωμένου ραφιού, σας επιτρέπει να μαγειρέψετε περισσότερο φαγητό από ό,τι αν χρησιμοποιείτε μόνο το ταψί.

Η σχάρα του φούρνου είναι καλύτερο να χρησιμοποιείται από ότι ένα ταψί όταν θέλετε να ξαναζεστάνετε τρόφιμα όπως πίτες, ζύμες, κρούστες κ.λπ, καθώς διατηρεί τα τρόφιμα από κάτω ξηρά, μειώνοντας το φαινόμενο της δημιουργίας υγρασίας στη βάση της ζύμης.

Το πιο σημαντικό είναι να σκέφτεστε πώς θέλετε ο φούρνος να μαγειρέψει κάτι ανάλογα με την ποσότητα, το είδος των τροφίμων, τη μάζα και το βάρος, την πυκνότητά τους, το πώς θέλετε να φαίνονται (ροδισμένα ή μη) και το πότε θέλετε να είναι έτοιμα. Απλά ρυθμίστε τη θερμοκρασία και τη λειτουργία ανάλογα με τις απαιτήσεις σας και ο φούρνος σας θα κάνει τα υπόλοιπα

ΜAΓΕΙΡΕΥΟΝΤΑΣ ΣΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ

Τα χειριστήρια ελέγχου της θερμοκρασίας και των λειτουργιών του φούρνου λειτουργούν ανεξάρτητα.

Εάν ρυθμίσετε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 180°C, τότε αυτή θα είναι η μαγειρική θερμοκρασία, ανεξάρτητα από την λειτουργία που έχετε επιλέξει. Ωστόσο, σκεφτείτε το εξής: εάν έχετε επιλέξει την λειτουργία που φουσκώνει η ζύμη (κάτω αντίσταση) και χρησιμοποιείτε το 1ο ράφι, τότε το ράφι είναι εκτεθειμένο στην πηγή της θερμότητας και τα τρόφιμα θα ροδίσουν από κάτω. Τα τρόφιμα όμως που τοποθετούνται στο 4ο ράφι, είναι πολύ μακριά από την πηγή της θερμότητας και είναι λιγότερο πιθανό να ροδίσουν. Αλλάξτε την λειτουργία στο πρόγραμμα Γκριλ με Αέρα και η κατάσταση θα είναι ακριβώς η αντίθετη. Η θερμοκρασία του φούρνου στους 180°C και στις δύο περιπτώσεις είναι ίδια συνεχώς.

Εάν χρησιμοποιείτε τη λειτουργία του ανεμιστήρα όμως, δεν θα μαγειρέψετε γρηγορότερα καθώς η θερμοκρασία θα εξακολουθεί να είναι η ίδια, ωστόσο θα μαγειρέψετε πολύ πιο αποτελεσματικά – ως εκ τούτου μπορείτε να περιορίσετε και τον χρόνο μαγειρέματος.

Δεν υπάρχει λόγος να κάνετε οποιαδήποτε άλλη ρύθμιση.

Θα παρατηρήσετε ότι όταν χρησιμοποιείτε τον φούρνο σας και ανοίγετε την πόρτα, ένα σύννεφο ατμού βγαίνει από τον φούρνο. Να προσέχετε να κρατάτε το πρόσωπό σας μακριά για λίγα δευτερόλεπτα, ειδικά αν φοράτε γυαλιά. Ο ατμός που διαφεύγει δεν είναι η υγρασία του φούρνου, αλλά υγρασία που δημιουργείται από το μαγείρεμα των τροφίμων. Στους περισσότερους αερόθερμους φούρνους αυτή η υγρασία διαφεύγει κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος και γι ‘αυτό τείνει να έχει πιο ξηρό και έντονο αποτέλεσμα στα τρόφιμα. Ο φούρνος σας, παρέχει θερμότητα σε ένα τέλεια σφραγισμένο ξηρό περιβάλλον.

Είναι σημαντικό, να θυμάστε να προθερμάνετε τον φούρνο στην επιθυμητή θερμοκρασία πριν ξεκινήσετε το μαγείρεμα. Η τοποθέτηση των τροφίμων κάτω από το γκριλ πριν αυτό ζεσταθεί τείνει να έχει ένα πιο αρνητικό αποτέλεσμα, όπως και η τοποθέτηση ενός μίγματος κέικ σε έναν κρύο φούρνο. Περιμένετε έως ότου η λυχνία της θερμοκρασίας του φούρνου σας ενημερώσει ότι ο φούρνος είναι έτοιμος για μαγείρεμα. Η αλλαγή της θερμοκρασίας και της λειτουργίας του φούρνου κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος μπορεί να είναι χρήσιμο.

Όταν ο φούρνος λειτουργεί σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες το σύνολο της κοιλότητας του φούρνου θα γίνει καυτό: αλλάζοντας την λειτουργία του φούρνου θα έχει μικρότερη αποτελεσματικότητα, εκτός και εάν χρησιμοποιηθεί με το σωστό ράφι. Εάν χρησιμοποιείτε την επάνω αντίσταση για να ροδίσετε τα τρόφιμα, να χρησιμοποιείτε τα δύο πάνω ράφια. Αν χρησιμοποιείτε την κάτω αντίσταση, να χρησιμοποιείτε τα κάτω δύο ράφια. Εάν χρησιμοποιείτε την πίσω κυκλική αντίσταση, τον ανεμιστήρα ή όλα μαζί, συστήνεται η χρήση των ραφιών 2 και 3. Αν ξαναψήνετε κάτι και ροδίζει πάρα πολύ γρήγορα, μετακινήσετε το σε ένα χαμηλότερο ράφι έως ότου ρυθμιστεί η θερμοκρασία του φούρνου και έπειτα μετακινήσετε το και πάλι στη θέση του ή αλλάξτε τη λειτουργία του φούρνου. Με το συνδυασμό σωστής τοποθέτησης, λειτουργίας, θερμοκρασίας και διάρκειας θα χρησιμοποιείτε το φούρνο σας για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Ο φούρνος σας μπορεί να είναι εξοπλισμένος και με λειτουργία μισής αντίστασης ή μισού γκριλ με αέρα. Αυτό λειτουργεί ακριβώς το ίδιο με την πλήρη λειτουργία του γκριλ, αλλά έχει σχεδιαστεί για το μαγείρεμα μικρότερων ποσοτήτων τροφίμων. Όταν χρησιμοποιείτε αυτή τη λειτουργία τοποθετήστε τα τρόφιμα στη μέση της σχάρας ή του ταψιού από εμπρός προς τα πίσω. Το μισό γκριλ σας δίνει επίσης μια συγκεντρωμένη ακτινοβολία θερμότητας από πάνω στο κέντρο του φούρνου – τέλειο για το ρόδισμα πιτών, au gratin, λαζάνια κ.λπ. …Πολλοί από εμάς έχουμε μάθει να αφήνουμε την πόρτα του φούρνου ανοιχτή κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Σας παρακαλούμε, μην το κάνετε αυτό, καθώς ο φούρνος θα σβήσει. Λειτουργεί μόνο με την πόρτα κλειστή. Κοιτάξτε μέσα από το παράθυρο αν χρειαστεί να ελέγξετε. Θα παρατηρήσετε μια μεγάλη διαφορά στο ψήσιμο στο γκριλ με κλειστό φούρνο – το φαγητό είναι πολύ πιο ζουμερό.

ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΤΟ ΔΑΠΕΔΟ ΤΟΥ ΦΟΥΡΝΟΥ

Μπορεί να είναι δελεαστικό να χρησιμοποιήσετε το δάπεδο του φούρνου σας σε στιγμές που θέλετε να μαγειρέψετε μεγάλες ποσότητες.

Μην το κάνετε ποτέ αυτό με την κάτω αντίσταση ενεργοποιημένη και να είστε προσεκτικοί να μην γδάρετε το σμάλτο στο κάτω μέρος του φούρνου.

Προσπαθήστε να μην το χρησιμοποιείτε για κάτι πέρα από να κρατήσετε το φαγητό ζεστό ή να ζεστάνετε ψωμί κ.λπ…Να θυμάστε ότι η πόρτα του φούρνου δεν είναι ράφι και δεν είναι σχεδιασμένη για να δέχεται υπερβολικό βάρος.

ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΑΠΟΨΥΞΗΣ ΤΟΥ ΦΟΥΡΝΟΥ

Όταν χρησιμοποιείτε τη λειτουργία απόψυξης στο φούρνο σας, να θυμάστε ότι ο φούρνος θα κυκλοφορεί τον αέρα σε θερμοκρασία δωματίου γύρω από το φαγητό μέχρι να αποψυχθεί βάσει των απαιτήσεών σας. Λόγω του ζεστού καιρού το καλοκαίρι στην Ελλάδα, να είσαστε πολύ προσεκτικοί όταν χρησιμοποιείτε αυτή τη λειτουργία.

Αυτό το σύστημα λειτουργεί πολύ καλά, όταν θέλετε να αποψύξετε μερικές μπριζόλες ή κρέας που δεν είναι πολύ πυκνά. Εναλλακτικά, αποψύξτε το κρέας στο ψυγείο για να συμμορφωθείτε με τα ευρωπαϊκά πρότυπα για την υγεία.

ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΣΟΥΒΛΑ ΣΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ ΣΑΣ

Σούβλα Όταν χρησιμοποιείτε τη λειτουργία ψησίματος με την σούβλα στο φούρνο σας, υπάρχουν δύο εξαιρετικά αποτελεσματικοί τρόποι για να μαγειρέψετε:

Πρώτον, σε υψηλή θερμοκρασία για κεμπάπ, θαλασσινά, λαχανικά ή σουβλάκια κοτόπουλο. Η υψηλή θερμοκρασία και η συνεχής περιστροφή της σούβλας εξασφαλίζει ομοιόμορφο μαγείρεμα και ζουμερό φαγητό.

Δεύτερον, μπορείτε να μειώσετε τη θερμοκρασία σε λειτουργία αργού μαγειρέματος και με αργό ρυθμό να ψήσετε μεγάλες ποσότητες κρέατος, ολόκληρα κοτόπουλα ή οποιοδήποτε άλλο κρέας που επωφελούνται από το αργό και μακροχρόνιο μαγείρεμα.

Eπικοινωνήστε μαζί μας για να σας δώσουμε τις συμβουλες μας.

Η δραστηριότητα του Ομίλου Articon ξεκίνησε το 1988 από τον Αρχιτέκτονα Μανώλη Ξενάκη με αντικείμενο τις αρχιτεκτονικές μελέτες, τις μελέτες εσωτερικού χώρου, τις διακοσμήσεις επαγγελματικών χώρων καθώς και τον σχεδιασμό επίπλων και επίπλων κουζίνας

Επικοινωνία

Copyright © 2021 Κατασκευή ιστοσελίδας: LikeNet